Arboretum van La Hutte op de schop

informatiebord Arboretum La HutteGisteren ben ik even gaan kijken in het arboretum van La Hutte in het ‘Vallée de l’Ourche’ (Hennezel). Een arboretum is een botanische tuin met een collectie van bomen.

Ik was er al een tijdje niet meer geweest. Ik was verbaasd een soort bouwterrein aan te treffen.
Op een waarschuwingsbord: “Werk in uitvoering” stond op de achterzijde in dikke groene letters: ONF (= Office National des Forêts)

Mammoetboom in La Hutte

Mammoetboom in La Hutte

Het 3 hectaren grote Arboretum van La Hutte (lijkt kleiner moet ik zeggen) is gratis toegankelijk. Circa 1874 is het aangelegd door de meester smid van smederij La Hutte: Alfred Irrois.
Er groeien volwassen exemplaren van o.a. Tulpenboom, Amerikaanse eik, Mammoetboom, en Hibacipres.

Het arboretum werd de laatste jaren al niet meer onderhouden. In 2007 werd besloten dat het ONF verantwoordelijkheid neemt voor zijn rehabilitatie. Dit zou zo’n 55000 euro gaan kosten. Naar het blijkt zijn ze daar nu in 2010 mee begonnen. De scouting-organisatie zal technische ondersteuning bieden zo is te lezen op de website van het  ‘Charte Forestière de Territoire de Darney/Monthureux-sur-Saône‘ . Men wil ook het belang van deze arboretum bij de bevolking onder de aandacht brengen.  Verder op de site is te lezen dat er vele plannen liggen om het toerisme te bevorderen in de Vallée de l’Ourche’ en in de rest van de regio.
Op het informatiebord is te lezen dat het arboretum onderhouden wordt door de scouts van Frankrijk. Een paar honderd meter verderop is een kamp-terrein van de scouts.

Taxus?

Bij de ingang is een monumentale boom omgehakt. Volgens het informatiebord is het een Taxus. Maar ik kan het mis hebben, het bord is door slijtage slecht te lezen en ik heb niet zoveel verstand van bomen. Op internet zag ik een foto van één van de oudste Taxus-bomen van Nederland, en die was 300 jaar oud. De stam kwam wel redelijk overeen met deze stronk. Maar gezien de omvang in vergelijk met die in Nederland lijkt me deze zeker zo oud, zo niet ouder. Ik vraag me af waarom hij is gekapt. Was hij ziek? Of was de reden dat Taxus-bomen erg giftig zijn? Ik weet het niet. Weet jij het, laat me dat dan weten.

Gisteren ben ik even gaan kijken in het arboretum van La Hutte

(Hennezel). Een arboretum is een botanische tuin met een

collectie van bomen.

Ik was er al een tijdje niet meer geweest. Ik was verbaasd een

soort bouwterrein aan te treffen.

Op een waarschuwingsbord: “Werk in uitvoering” stond op de

achterzijde in dikke groene letters: ONF (= Office National des

Forêts)

Het 3 hectaren grote Arboretum van La Hutte (lijkt kleiner moet

ik zeggen) is gratis toegankelijk. Circa 1874 is het aangelegd

door de meester smid Alfred Irrois (smederijen waren algemeen in

deze streek vroeger). Er groeien volwassen exemparen van o.a.

Tulpenboom, Amerikaanse eik, Mammoetboom, en Hibacipres.

Het arboretum was de laatste jaren al niet meer onderhouden. In

2007 werd besloten dat het ONF verantwoordelijkheid neemt voor

zijn rehabilitatie. Dit zou zo’n 55000 euro gaan kosten. Naar

het blijkt zijn ze daar nu in 2010 mee begonnen. De

scouting-organisatie zal technische ondersteuning bieden zo is

te lezen op de website van het ‘Charte Forestière de Territoire

de Darney/Monthureux-sur-Saône’

http://cft.darney-monthureux.over-blog.com/article-12915948.html

Op het informatiebord is ook te lezen dat het arboretum

onderhouden wordt door de scouts van Frankrijk. Een paar honderd

meter verderop is een kamp-terrein van de scouts.

Bij de ingang is een monumentale boom omgehakt. Volgens het

informatiebord is het een Taxus. Maar ik kan het mis hebben, het

bord is door slijtage slecht te lezen en ik heb niet zoveel

verstand van bomen. Op internet zag ik een foto van één van de

oudste Taxus-bomen van Nederland, en die was 300 jaar oud. De

stam kwam wel redelijk overeen met deze stronk. Maar gezien de

omvang in vergelijk met die in Nederland lijkt me deze zeker zo

oud, zo niet ouder. Ik vraag me af waarom hij is gekapt. Was hij

ziek? Of was de reden dat Taxus-bomen erg giftig zijn? Ik weet

het niet. Weet jij het, laat me dat dan weten.