“Château des Thons” bij New York

"Château des Thons" bij New York

"Château des Thons" bij New York

In 1926 kwam de New Yorkse multimiljonair Ashbel H. Barney in Les Petit Thon (20 km ten zuidwesten van Darney) en werd verliefd op het “Chateau des Thons”. Tot groot vermaak van de plaatselijke bevolking besloot hij de complete rechtervleugel van het kasteel te kopen en te verschepen naar de Verenigde Staten om het vervolgens weer opnieuw op te bouwen in Long Island niet ver van New York City. Het staat tegenwoordig te koop, dus als je 10 miljoen euro hebt…

Mr. Barney gebruikte zijn grote politieke invloed om de Franse autoriteiten over te halen hem toestemming te geven het kasteel te kopen. Daarna ontmantelde hij de rechtervleugel steen voor steen, detail voor detail, gedurende twee jaar, met behulp van 145 Franse vaklui. Waarna het per privé stoomschip in 1928 naar de andere kant van de oceaan werd gevaren, inclusief de originele “Versailles” bevloering en de museum kwaliteit Louis XIII en Louis XIV gegraveerde panelen. Al dat werd nauwgezet weer opgebouwd in het elite gebied van Long Island de legendarische “Gold Coast”, waar het kasteel nu staat in al zijn “originele” pracht.

Volgens veel Amerikaanse kranten en tijdschriften zou Voltaire in het “Chateau des Thons” samen met zijn geliefde 16 jaar gewoond hebben, maar dat is een hardnekkig fabeltje dat in de VS begon.

Linda Brown heeft een uitgebreide website over het château bij New York met uitgebreide artikelen over de geschiedenis en met vele foto’s >> The Most Beautiful Castle In France Is Not In France – Château des Thons

Hieronder een aantal foto’s van het gedeelte dat overbleef in Frankrijk en tegenwoordig nog steeds te bewonderen is in Le Petit Thon.

Klik op de foto om te vergroten.

"Château des Thons" in Le Petit Thon

"Château des Thons" in Le Petit Thon

"Château des Thons" in Le Petit Thon 2

"Château des Thons" in Le Petit Thon

"Château des Thons" in Le Petit Thon 3

"Château des Thons" in Le Petit Thon

"Le pigeonnier des Thons" De duiventil van het château

"Le pigeonnier des Thons" De duiventil voor het château

De duiventil van binnen

De duiventil van binnen