Dagnan-Bouveret schilderde Corre

Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.

Pascal Dagnan-Bouveret, was één van de leidinggevende naturalistische Franse kunstschilders van de academische school. Geboren in 1852 in Parijs bracht hij een groot deel van leven door in de Haute Saône.

Zijn vrouw kwam uit Corre. Ze was de dochter van een gerespecteerde fabriekseigenaar. Dagnan-Bouveret leefde met haar in Corre en Ormoy (niet ver van Corre), voornamelijk in de zomermaanden.
Hij schilderde het plattelandsleven van Corre op reusachtige doeken, en gebruikte foto’s als ondersteuning bij het schilderen.

Bénédiction des jeunes époux avant le mariage; coutume de France-Comté 1881

Bénédiction des jeunes époux avant le mariage; coutume de France-Comté 1881

Het schilderij: “Zegening van een jong paar voor het huwelijk; een gebruik in France-Comté”, was geïnspireerd op een tafereel in Corre waar hij getuige van was.
Om dit tafereel uit te beelden huurde Dagnan-Bouveret een lege ruimte wat voordien een kruidenierswinkel in Corre was. Het moest de “grande salle” van de “Moulin de Corre” voorstellen. Hij koos het specifieke moment in het traditionele Franse huwelijksritueel wanneer de familieleden van het bruidspaar hun zegeningen geven voordat ze naar de kerk gaan voor de huwelijks ceremonie. Het model dat geposeerd had voor de bruid was de vrouw van de kunstenaar, Anne-Marie Walter; en de ouders, poserend voor het knielende paar, zijn zijn schoonouders. Omdat Dagan-Bouveret’s huwelijk een paar jaar eerder plaatsvond, in 1879, in Corre, beeld het waarschijnlijk zijn eigen huwelijk uit.

Une écurie, 1883

Une écurie, 1883

Een schilderij uit 1883 was: “een stal”, een klein intiem werk dat de groeiende interesse van de kunstenaar in het boeren en in het bijzonder in de dagelijkse verzorging van de dieren documenteert. Geïnspireerd door de stallen van Nicolas Walter’s bedrijf in Corre. Dagan-Bouveret bestudeerde het leven in de Haute-Saône op dezelfde wijze als een naturalistische schrijver zou doen. Hij documenteerde zijn impressies door het maken van tekeningen die later weer dienden als motieven in zijn schilderijen. Zelfs voor een klein doek als “een stal” maakte hij schetsen van details: de hangende lantaarn of de arbeider rechts met een sigaret. Deze nauwlettend geobserveerde details verhogen de illusie van realiteit.
Dat hij bij dit schilderij een foto gebruikte is erg waarschijnlijk, want om in het bijzonder één van de paarden te schilderen zou zonder foto (die de beweging stopt) vrijwel onmogelijk zijn.

studiefoto voor "Chevaux à l'abreuvoir"

studiefoto voor "Chevaux à l'abreuvoir"

Voor “paarden bij de drinkbak” zijn de werk-foto’s bewaard gebleven. De foto’s waren genomen op het erf van zijn schoonvader. De paarden die poseerden waren geen werkpaarden zoals in het schilderij maar de paarden van het rijtuig. De goedgeklede schoonvader Nicolas Walter werd in het schilderij vervangen door een knecht in hoge leren laarzen en met een kleine pijp in zijn hand. Deze hoogst effectieve illusie van het leven in de Haute Saône laat zien dat de kunstenaar een vaardige foto-realist was geworden die een beeld kon construeren van verschillende bronnen dat er toch waarheidsgetrouw uitzag.

Chevaux à l'abreuvoir, 1884

Chevaux à l'abreuvoir, 1884

Poseren in Ormoy

Poseren in Ormoy

Rond 1886 werd het streng religieuse Bretagne geliefd bij de Franse schilders. Ook Dagnan-Bouveret ging geregeld enkele weken naar Bretagne. Hij nam dan de taditionele klederdracht van aldaar mee terug naar Ormoy. Thuis hulde hij de plaatselijke bevolking van Ormoy in die klederdracht en maakte foto’s. Op het schilderij verving hij de velden van Ormoy met de omgeving van Bretagne.

Bretonnes au Pardon, 1887

Bretonnes au Pardon, 1887

Dans la forêt, 1892

Dans la forêt, 1892

Dagnan-Bouveret stierf in 1929 in Quincey bij Vesoul.

Literatuur:
Weisberg, Gabriel P., Against the modern : Dagnan-Bouveret and the transformation of the academic tradition. p.61 – 78