De seriemoordenaar van Bleurville

In de 18e eeuw was Bleurville het toneel van 22 moorden, alle gepleegd door dezelfde moordenaar genaamd François Busenet die ter dood werd veroordeeld in 1769.

Een locale boer genaamd Martin  werd ten onrechte voor een moord ter dood veroordeeld die Busenet had gepleegd. Een totale miskleun van justitie.

De beroemde schrijver en filosoof Voltaire was één van de eerste voorvechters voor de mensenrechten. Hij bestudeerde strafzaken volledig en pleitte voor de afschaffing van de doodstraf en marteling. Hij bracht o.a. de onterechte moordzaak van boer Martin onder de aandacht en schreef in één van zijn brieven het volgende:

uit: Lettres choisies de Voltaire, Volume 4  1792

4 Sept. 1769

De zaak Martin

Martin was een boer met een grote familie gevestigd in Bleurville. Twee jaar en acht maanden geleden werd een man vermoord op de hoofdweg bij het dorp Bleurville. Een oplettende persoon ontdekte op diezelfde weg, tussen Martin’s huis en de plaats van delict, de afdruk van een schoen. Martin werd gearresteerd. Nadat bleek dat zijn schoenen min of meer in de afdruk paste, werd hij verhoord.

Na dit voorafgaande, trad een getuige naar voren, die de moordenaar had zien vluchten. De getuige werd geconfronteerd met Martin, maar herkende hem niet als de moordenaar. Waarop Martin uitriep: “Goddank! Hier is iemand die me niet herkend!”

De rechter die in het geheel niet over een redelijk argumenteringsvermogen beschikt, interpreteerde de woorden zo: “Goddank! Ik heb de moord begaan, en ben niet herkend door de getuige.”

Deze rechter, bijgestaan door een aantal locale juristen, veroordeelden Martin tot het wiel, door een twijfelachtige interpretatie. De zaak is doorgegeven aan La Tournelle van Parijs: en de uitspraak is bevestigd. Martin is geëxecuteerd in zijn eigen dorp. Toen hij werd uitgestrekt op het andreaskruis, vroeg hij toestemming aan de politieambtenaar en aan de beul, om zijn armen op te heffen en de hemel te vragen getuige te zijn van zijn onschuld, want hij kon zich niet meer verstaanbaar maken voor de menigte. Hem werd deze gunst gegeven, waarna zijn armen, dijen en benen werden gebroken en hij werd achtergelaten op het wiel om te sterven.

Het breekwiel

Op 26 Juli dit jaar werd een schurk [Busenet] daar in de buurt geëxecuteerd, die voordat hij stierf, plechtig verklaarde dat hij het was die de moord gepleegd had waarvoor Martin tot de dood gefolterd werd op het wiel. Hoe dan ook, niettemin het kleine bezit van deze onschuldige familie vader was al lang in beslag genomen en verboemeld. De familie werd verjaagd dus het is aannemelijk dat ze zelfs niet weten dat hun vaders onschuld uiteindelijk is erkend.

Bleurville

Bleurville

In bleurville houd deze seriemoordenaar de gemoederen nog steeds bezig, niet in de laatste plaats omdat er de afgelopen jaren twee keer een groot straattheater spektakel: “La lune écarlate” over de zaak Busenet en Martin aldaar heeft plaatsgevonden, waaraan een groot deel van de inwoners van Bleurville deelnam.

Op de website: “Histoire & Patrimoine Bleurvillois” valt te lezen dat er nog steeds onderzoek naar de moorden wordt verricht.
Een aanval met een pistool op de hoofdweg bij Serocourt in 1766 waarbij het slachtoffer overleefde door redding van passanten en een moord op een veehandelaar uit Godoncourt op de weg tussen Monthureux en Bleurville in 1768 zouden ook mogelijk door Busenet uitgevoerd kunnen zijn, zo is te lezen op de website.
Verder wordt er op de website ingegaan op de afkomst van Busenet en de mogelijke motieven van zijn vele moorden. Maar het is te lang geleden zodat het alleen maar bij speculeren blijft.

De afbeelding in het citaat is een fragment van de houtsnede “Het breekwiel”  Bron: Wikimedia Commons