De Tyzacks

Cover boek over de TyzacksDon Tyzack woont in Engeland, maar oorspronkelijk komen zijn voorvaderen uit de streek rondom Darney. Alle Tyzacks uit de hele wereld komen hier vandaan.
Tweehonderd jaar lang beoefende de famillie het glasmakersvak met de speciale privileges die de hertogen hen gaven.

Rond 1600 introduceerde deze famillie de kunst van het venster-glas maken in Engeland.

Don heeft een website waarop veel informatie te vinden is over zijn en vele andere glasblazers famillies in de 16e en 17e eeuw rondom Darney. Hij heeft ook een boek geschreven hierover, en die is te lezen op zijn site als pdf.
De site en het boek zijn in het Engels.

Website: www.tyzack.net
Pdf: “Glass, Tools and Tyzacks”

Château de Lichecourt

Château de Lichecourt

De Tyzacks waren de historische eigenaars van Château de Lichecourt bij Relanges.

Op de site van Don Tyzack is een oude legende te lezen over dit kasteel:

De dame van Lichecourt

Anne-Salome werd, na een korte ziekte, begraven in de crypte van de kapel van Lichecourt. Ze werd in een kist gelegd en in de crypte bijgevoegd. Toen haar oude huishoudhulp ging bidden in de crypte hoorde hij opeens een geklop. Hij ging op onderzoek uit en kwam tot de ontdekking dat het geluid uit de doodskist kwam. De familie werd gewaarschuwd en rolde de edele dame uit haar lijkwade. Helaas duurde haar herstel niet lang en en werd ze dood verklaard, drie of vier dagen later. Maar, geschokt door de houding van haar naasten en dierbaren, voorspelde ze voordat ze stierf, dat ze terug zou komen, om het kasteel en de omgeving te belagen, in de vorm van een uil. En ze zeggen in Relanges waar het kasteel staat, dat op sommige winteravonden, als de wind kreunt door de kale bomen van Lichecourt, je soms deze uil kan horen! En die is nu wit door ouderdom.

Bovenstaande is geplaatst met vriendelijke toestemming van Don Tyzack.