Domaine Guillevic, Darney

In het boek: “Eccentric France: the Bradt guide to mad, magical and marvoullous France” staat de volgende passage:

L’Ys
In het hart van de Vogezen, ergens tussen Dijon en Nancy wordt min of meer in het geheim een opmerkelijk kunstwerk gemaakt. De kunstenaar is een monumentale beeldhouwer genaamd Yves Humblot (de sculpturen zijn monumentaal; Humblot zelf is wat kleiner van stuk), en het kunstwerk heet L’Ys.
Het begon allemaal nadat Humblot, geboren eind veertiger jaren van de 20e eeuw, terugkwam van een trip naar India, en besloot zich terug te trekken van de wereld om te leven als kluizenaar in de bossen, ver van al het moderne gedoe (en zonder elektriciteit). Hij bouwde voor zichzelf een Tibetaanse tempel om in te leven, en begon grote blokken steen uit een locale groeve te houwen.
Deze veranderde hij in reusachtige sculpturen (met een gewicht van wel 10 ton per stuk), voorstellende verschillende thema’s, zoals kosmische energie (vuur voor man; water voor vrouw), symbiose (twee lichamen met één hoofd), de schaduw van de avond, en de oerknal. Tegenwoordig heeft hij een serie van nog grotere sculpturen gebouwd, met verschillende religieuze thema’s, en het is te hopen dat ooit zijn werk tentoongesteld wordt. Tot dusver is het enige werk van hem dat door publiek gezien kan worden het monumentale “Children’s Corner” in Epinal, tussen Nancy en Belfort.

Yves HumblotHet boek van waaruit hierboven geciteerd is, is uit 2003. Van het laatste stukje tekst weet ik dat het niet helemaal klopt want bij Darney aan de “Reu de la Gare” is het “Domaine Guillevic”. Hier exposeert Yves Humblot een vijftigtal sculpturen in een oude steengroeve. Dat doet hij al minstens vanaf 1993, want in dat jaar verscheen een boek over zijn sculpturen bij Darney geschreven door de beroemde Franse dichter: Eugène Guillevic (1907-1997).

Zijn L’Ys project is in Dombasle-devant-Darney. Ik zal daar ook nog een keer een kijkje gaan nemen als dat mogelijk is, want Humblot heeft in niet mis te verstane bewoordingen aan de schrijver van bovenstaande citaat laten weten dat hij niet meer wil dat lezers van zijn boek hem bezoeken.
Overigens is “Domaine Guillevic” wel vrij toegankelijk voor publiek.

Over Humblot zelf is behalve bovenstaande informatie niet erg veel te vinden, maar ja dat heb je met kluizenaars, en het is duidelijk dat hij met rust gelaten wil worden.
Zijn voorliefde voor Tibet is wel af te lezen aan de Tibetaanse vlaggen die er hangen.
Hij werkt nog regelmatig aan zijn sculpturen daar. Ik heb hem zelf daar een keertje aan het werk gezien.
Als ik het boek “Eccentric France” moet geloven, woont hij in een zelfgebouwde Tibetaanse tempel. Ik neem aan dat die niet ver van Darney zal staan, ergens in de bossen. Ik ben wel nieuwsgierig naar die tempel.

Domaine Guillevic 1

Domaine Guillevic

Humblot laat zich in “Domaine Guillevic” inspireren door de gedichten van Eugène Guillevic, die naar men zegt zijn eerste poëtische ervaring in Darney had.

Domaine Guillevic 2

Domaine Guillevic

Domaine Guillevic 3

Domaine Guillevic

Domaine Guillevic 4

Domaine Guillevic

Nous, pierres,

C’est de nous
Que nous parlons,

De cette source
Que nous sommes à nous-mêmes.

C’est notre élan
Que ressent

Celui qui nous regarde.

Eugène Guillevic
(Yves Humblot, pierres sculptées, Pierron, 1993)

Domaine Guillevic Kaartje