Gallisch-Romeinse tentoonstelling

affiche

In het museum “La Residence” in Clairey bij Hennezel is tot 2 november 2010 een tentoonstelling te zien van de Gallische (Kelten) en Romeinse geschiedenis in het stroomgebied van de Saône tussen Châtillon-sur-Saone en Escles.

De tentoonstelling is opgezet door de beste oudheidkundigen van deze regio: l’association Escles-Archéologie (zij doen hoofdzakelijk onderzoek in de druïdenvallei “Vallon Saint-Martin” bij Escles, zie mijn bericht over deze vallei, en het Gallisch-Romeinse heiligdom “la Pille” bij Vioménil), le Cercle d’études locales de Contrexéville en l’association de la Roye Demange d’Ainvelle (zij doen onderzoek naar een Gallisch-Romeinse site bij Ainvelle).

Deze erkende archeologen en liefhebbers hebben zich voor de eerste keer verzameld om een groot aantal objecten tentoon te stellen die in meer dan een eeuw tijd werden opgegraven in de regio rondom Darney.

Onder meer is er een prachtig standbeeld te zien van de Romeinse god Hercules, die werd gevonden bij Escles.

Villa rurale Dombrot-le-SecDe tentoonstelling schetst ook het leven van de Keltische stammen: “Leuciërs” (Leuque) en “Sequani” die de regio rondom Darney bevolkten tussen de 1e en de 3e eeuw na Chr. Het bosgebied bij Darney vormde de grenszone van deze twee stammen.

Veel objecten uit opgravingen worden voor de eerste keer aan het publiek getoont.

In juli en augustus wordt de tentoonstelling uitgebreid met een uitstalling in het oude klooster: “l’Abbaye Saint Maur” in Bleurville, met oudheidkundige objecten uit onder meer: Ainvelle, Jonvelle, en Monthureux sur Saône. Dit wordt georganiseerd door: “l’Association des Amis de Saint-Maur” en is te bezichtigen op donderdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur.

Gedurende het hele seizoen worden er door het museum lezingen en wandelingen op archeologische sites georganiseerd. >> zie progamma.

foto uit:  "Vosges Matin"

foto: “Vosges Matin”, 27-04-2010

De tentoonstelling is iedere dag geopend van 14.30 tot 18 uur.

Behalve deze tentoonstelling is er in het museum ook een vaste collectie te bewonderen met als thema de historische glas, hout, en ijzer industrie van de laatste 5 eeuwen in deze regio. Eén ruimte is geheel gewijd aan de beroemde glasblazer: François-Théodore Legras.
Verder is er een ruimte gewijd aan de Franse verzetsbeweging in de tweede wereldoorlog in de Vogezen.

Musée de la Residence, ook wel: “Musée du Verre, du Fer, du Bois et de la Résistance” genoemd.
11, rue du Moulin Robert
88260 Hennezel
Tel: 032-9070080