Historische cartografie

Als je net zo’n liefhebber bent van landkaarten dan loont het zich de moeite te gaan kijken op de “Map Collection” site van David Rumsey. Daar vind je 21.000 historische landkaarten uit een collectie van 150.000 kaarten. Regelmatig wordt er weer een kaart toegevoegd op de site.

En omdat mijn site over de regio rondom Darney gaat, laat ik hieronder een aantal oude kaarten zien van Darney e.o., alle uit de collectie van David Rumsey.

 

1756

Bovenstaande kaart-gedeelte is uit de “Atlas Universel” uit 1756 door vader en zoon “Robert de Vaugondy” Zij waren vooraanstaande cartografen in Frankrijk van de 18e eeuw. Ze integreerden oudere met modernere kaarten en corrigeerden de lengte en breedtegraad met astronomische waarnemingen. Wegen zijn nog niet ingetekend.

 

 

1790

Deze kaart uit 1790 werd gemaakt door César-François Cassini de Thury. Cassini was een Franse astronoom en cartograaf. Hier zijn wegen al wel ingetekend.

 

 

1856

Victor Levasseur maakte deze kaart uit 1856. Hij stond bekend om zijn uitgesproken decoratieve stijl. Hij werd meer bewonderd om de artistieke versiering die de kaart omringde dan om de details op de kaart.

 

 

1892

Uit 1892 is deze kaart van L.E. Desbuissons en J. Migeon. Van deze auteurs heb ik verder geen informatie kunnen vinden. Wellicht is dat te danken aan de onnauwkeurigheid waarmee ze in ieder geval deze kaart hebben gemaakt. Wat in één oogopslag opvalt is dat Darney twee keer op de kaart staat, de tweede keer hebben ze Claudon ook maar Darney genoemd.

 

 

topografie 1762

Om de hele regio rondom Darney op deze topografische kaart uit 1762 te zien klik dan op de afbeelding (1,1 MB)

Tot slot een gedeelte van een topografische kaart uit 1762 van wederom Cassini. Hij begon in 1744 met het maken van een grote topografische kaart van Frankrijk, het werd één van de mijlpalen in de geschiedenis van de cartografie.