La Rochère glas en kristalwerk

Glasfabriek la RochèreOpgericht in 1475, “Verrerie La Rochère” is gelegen bij Passavant-la-Rochère, in een gebied waar om technische en politieke redenen, glas bewerken zich begon te ontwikkelen in de 15e eeuw.

Technische redenen
- Zand, afkomstig van de erosie van zandsteen werd gewonnen, langs beekjes of uit open groeven.
- Hout uit het bos van Darney werd gebruikt om de ovens te stoken.

Politieke redenen
- Geschillen woedde tussen de hertogdommen van Bourgondië en Lotharingen. De Hertogen van Lotharingen versterkte hun aanwezigheid door het installeren van glasmakers in dit grensgebied en schonken hen de status en privileges verleend aan adel: vrijstelling van belastingen en militaire dienst. Deze rechten en plichten werden doorgegeven aan hun erfgenamen.

Geschiedenis
In 1475, Simon de Thysac richtte een glasfabriek op in La Rochère. Hij produceerde “vensterglas”, met andere woorden glas voor ramen. Een glazen cilinder werd geblazen, dan in de lengte in tweeën geknipt en verspreid. Deze productie-wijze werd geheim gehouden en onder ede overgedragen op elke volgende generatie.

In 1867 werd het overgenomen door François Xavier Fouillot. Er werd glazen vaatwerk geproduceerd: drinkglazen, karaffen, en flacons voor cafes en restaurants. Gebruikte technieken: via de mond blazen, gieten, graveren en snijden. La Rochère glasfabriek levert voornamelijk voor cafes en restaurants.

Tot 1967 was de traditionele activiteit gebaseerd op de productie van “hand-made, mondgeblazen” glazen en karaffen voor cafes en restaurants.

Echter, in 1967, omdat de mechanische processen zich snel ontwikkelden en gebruikt werden door concurrenten, beslist het management de koers te wijzigen door te beginnen met het ontwikkelen van collecties ontworpen voor de tafel kunst en decoratieve markt.

Tegelijkertijd heeft het bedrijf zwaar geïnvesteerd in ovens en machines om de productie te moderniseren en glas mechanisch te vervaardigen in grote en middelgrote series. Deze omslag bleek zeer succesvol.

In 1999 heeft de zoektocht naar hogere prestatieniveaus geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe oven en nieuwe mechanische productie-lijnen, die veel hogere prestatieniveaus en het openen van nieuwe markten mogelijk maken.

In 2001 werkten er zo’n 240 mensen.

Bron: Uit het engels vertaald van de officiële website: www.larochere.com

Hier een filmpje met een glasblazer aan het werk.