Monchablon, Châtillon-sur-Saône

Jean Ferdinand Monchablon werd geboren in Châtillon-sur-Saône op 6 september 1854. Hoewel tegenwoordig een bescheiden dorpje heeft Châtillon een indrukwekkende geschiedenis achter zich, die terugvoert tot de Neolithische periode. De ligging bij de samenvloeiing van de rivieren de Saône en de Apance en de kruising tussen de provincies Champagne, France-Comté en Lorraine heeft in de geschiedenis dit dorpje tot een centrum van conflicten gemaakt, recentelijk tussen Frankrijk en Duitsland. Vandaar dat Jean Ferdinand Monchablon ook bekend was als Jan, de meer Duitse vorm van zijn naam.

Toen Jean nog op de basisschool zat verhuisde zijn familie naar Nantes in Bretagne. Monchablon’s academische vaardigheden waren toereikend aanwezig gezien het feit dat hij in 1875 op 19 jarige leeftijd lesgaf aan het college in Quimper, Bretagne. Daar was het ook dat hij zijn toekomstige vrouw ontmoette, Fanny Elisa Julien, een getalenteerde pianiste. Hoe dan ook, zijn interesse in de schilderkunst bracht hem uiteindelijk naar Parijs en de “Ecole des Beaux-Arts” waar hij allereerst studeerde met Jean Paul Laurens en later met Alexandre Cabanel van 1883-84.
Ondanks zijn training in de studio’s van deze twee toegewijde Academici lag Monchablon’s hoofdzakelijke interesse bij het landschap schilderen. Beginnende in 1881 exposeerde Monchablon jaarlijks succesvol in de “Salon”.

Gedurende deze vroege jaren van zijn carrière, schilderde Monchablon hoofdzakelijk op het platteland rondom Parijs. Maar anders als zijn tijdgenoten koos Monchablon er uiteindelijk voor om zijn geboortestreek te schilderen. Na vele jaren van regelmatige bezoeken aan zijn geboorteplaats op zoek naar landschapsmotieven, verzegelde hij zijn toewijding aan Châtillon in 1886 door een tien-jarig huurcontract te tekenen voor een huis aldaar. Hij verhuisde zijn familie van Parijs naar het platteland.
Net als vele anderen in deze wijnstreek, plantte hij een wijngaard om zijn uitgaven te bekostigen en leek hij zich comfortabel te hebben terug aangepast aan het dorpsleven.

Op schilders expedities door de hele regio wijde Monchablon zich aan het vastleggen van het karakteristieke landschap van de Saône vallei.
Monchablons terugkeer naar Châtillon was een succes. In 1889 kreeg hij de zilveren medaille op de “Exposition Universelle”, en zijn werk werd goed ontvangen door zowel kunst critici als ook het publiek.
Zijn succes als landschapsschilder sloot het accepteren van portret opdrachten zo nu en dan niet uit. Maar Monchablon ging verder met het verfijnen van zijn landschapsbeelden die de kern van zijn werk vormen, nadruk leggend op de stralende luchten boven de Saône en de omringende weelderige velden.
Na zijn dood in 1904 werd hij postuum toegevoegd aan het legioen van eer.
Er zijn van hem 267 werken bekend.

 

 

La Saône dans la prairie de  Jonvelle, 1900

La Saône dans la prairie de Jonvelle, 1900

 

 

Les champs de l'Abencourt, près de Chatillon

Les champs de l’Abencourt, près de Chatillon

 

 

Les amoureux au bord du puits à Grignoncourt

Les amoureux au bord du puits à Grignoncourt

 

 

La Saône à Lironcourt

La Saône à Lironcourt

 

 

Le petit moulin près de Jonvelle

Le petit moulin près de Jonvelle

 

 

Le moulin Courtillet à Lironcourt

Le moulin Courtillet à Lironcourt

 

 

Champs d'avoine à Grignoncourt

Champs d’avoine à Grignoncourt

 

 

Pâturage en Saône

Pâturage en Saône