Star Wars in Fontenoy-le-Château

“La fête de la Saint-Jean” gaat traditioneel gepaard met een groot vuur. Het is het feest van Johannes de Doper, en vind plaats op of rond 21 juni, de symbolische datum van de zomerzonnewende. Maar op sommige plaatsen ook in juli.

“Le feu de la Saint-Jean” werd door de christenen gekopieerd van Keltische en Germaanse riten om de oogst te zegenen.

“La fête de la Saint-Jean” wordt lang niet overal in Frankrijk gevierd. Fontenoy-le-Château viert dit feest wél, en wel op wel héél spectaculaire wijze. Met een vuur dat het tv-nieuws haalde in 2008 toen “les amis de l’école” daar het ruimteschip van Star Wars nagebouwd hadden, om het vervolgens in brand te steken. Zie filmpje hier beneden:

 

 

Hier nog een filmpje, maar nu zie je meer gedetailleerd hoe het ruimteschip werd gebouwd.

 

 

In 2007 werd een compleet middeleeuws kasteel inclusief en Katapult gebouwd:

 

 

Zie in onderstaand filmpje hoe “les amis de l’école” het Wilde Westen nabouwen in 2009:

 

 

Nou zijn dat prachtige bouwwerken van vele kubieke meter hout die vervolgens in korte tijd worden verbrand. Sommige mensen vinden dat nutteloos en ook nog eens slecht voor het milieu en die maken dan weer een anti-filmpje. Want de school van Fontenoy werd notabene in 2009 uitgeroepen tot “eco-ecole” en de grote vuren worden georganiseerd door “les amis de [eco-]ecole”. En kunnen we niet beter spreken van Fontenoy-le-CO2, zo vinden de makers van volgend filmpje: