Tsjecho-Slowakije en Darney

Wapenschild van Tsjechoslowakije

Een feit dat Darney een plaatsje verschafte in de wereldgeschiedenis is dat daar op 30 juni 1918 de onafhankelijkheid van Tsjecho-Slowakije werd uitgeroepen. Tot die tijd maakte het deel uit van het Oostenrijk-Hongarije. Het was tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog waarin gestreden werd door de rest van de wereld tegen Oostenrijk-Hongarije, Duitsland, Bulgarije en het Ottomaanse Rijk (huidige Turkije). In Darney werd voor het eerst de vlag van Tsjecho-Slowakije gehesen. Daarna was Tsjecho-Slowakije tot 1939 een democratie.

Maar waarom in Darney?
Gedurende de Eerste Wereldoorlog was Camp Kléber in Darney het verzamelpunt van 6000 Tsjechische en Slowaakse legioen soldaten. De Franse president Raymond Poincaré inspecteerde de  soldaten in Darney en kondigde hier uit naam van de geallieerden de onafhankelijkheid van Tsjecho-Slowakije af.

Bij Darney op de plaats waar eens Camp Kléber was, staat een monument ter herdenking van het Tsjecho-Slowaakse legioen, het bestaat uit een 32 meter hoge metalen naald. Het werd in 1968 opgericht en is de opvolger van een monument uit 1938 dat in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werd verwoest. In 1989 bezocht de Tsjechische president Vaclav Havel het monument.
Op de website van darney-austerlitz zijn mooie foto’s te zien van het eerste monument dat door de Duitsers verwoest is. Het was een kolossaal monument, de opvolger is een stuk bescheidener.

Heden ten dage heeft Darney een stedenband met Slavkov (Austerlitz) in Tsjechië.  Zie website.

In het voormalige stadhuis, bijgenaamd het kasteel, is het “Musée Tchécoslovaque” gratis te bezichtigen.
Zie onderstaande professionele film: “Conservateur de mémoire”; over de conservator van het museum in Darney: André Poirot en zijn interesse in de historische band tussen Darney en Tsjecho-Slowakije.
Het filmpje werd door de Tsjechische Ambassade in Parijs bij Youtube ingezonden.

afbeelding bovenaan: Wapenschild van Tsjecho-Slowakije auteur: Shazz bron: Wikimedia Commons

Websites:
>> Darney – Austerlitz
>> Musée Tchécoslovaque