Vallei van Bonneval

In het “Forêt de Darney” op een zandsteen plateau ligt de Vallei van Bonneval. Hier doorheen loopt de oude route van Mirecourt naar Darney. Vanaf Relanges kun je de oude route door het bos volgen.  Het is er prachtig.

Ook is het interessant om je te realiseren dat in de negentiende eeuw dit gebied geen bos maar grasland was.

Kaartje-Bonneval

La Belle Roche

(klik op afbeelding om te vergroten)

La Belle Roche

La Belle Roche

La Belle Roche

La Belle Roche

In een bocht van de weg, in de buurt van Relanges is een opmerkelijke rots te zien, “La Belle Roche” of “Roche des Apôtres”. In de late achttiende eeuw heeft een herder genaamd Dominique Plancolene hier taferelen uit het leven van Christus uitgehouwen.

Eind negentiende eeuw werd de rots bijna verkocht aan een Russische kuurgast, maar de zaak bleef slepen en uiteindelijk werd de deal nooit gesloten.

De ruïnes van de priorij van Bonneval

Bonneval

Bonneval

De oorsprong van dit Augustinus klooster ligt in de late elfde eeuw, toen de abten van Remiremont Hérival, eenzaamheid en stilte zochten om de strenge regels van hun orde te respecteren. De kerk, waarvan nog slechts een aantal elementen overgebleven zijn (een gewelfde kapel, een koor, en enkele voetstukken van pijlers) stamt uit de twaalfde, dertiende eeuw.
We zien drie verschillende stijlen bouwkunst hier, Romeinse, Byzantijnse en gotische. In 1745 verliet de laatste monnik de priorij.