Vogezen alias Vosegus

Wapenschild Vogezen

De Vogezen werden in de Romeinse tijd: Vosegus Silva (Bos Vosegus) en ook wel Vosegus Mons (Bergen Vosegus) genoemd. De naam “Vosges” (Vogezen) is een afgeleide van Vosegus (ook wel: Vosagus).

Vosegus was de Keltische god van het bos en de jacht. Hij werd afgebeeld met een schild en pijl en boog, vergezeld door een hond en een jong wild zwijn onder zijn arm. Hij was beschermer én jager van de bosbewoners. Er zijn drie inscripties gevonden in Frankrijk en twee in Duitsland die getuigen van Vosegus.

In de Gallisch-Romeinse religie, was Vosegus de beschermgod van de Vogezen in oost Gallië. Hij werd aangeroepen voor een goede bessenoogst, en een niet al te sneeuwrijke winter. Maar zijn hoofdopgave was het om de roedels wolven ver van de nederzettingen te houden. Talrijke verhalen vertellen van eenzame zwervers die zich tegen de hongerige wolven verdedigen moesten. De Romeinen die vanaf ongeveer 60 v.Chr. de Vogezen veroverden gaven Vosegus een plaats in het midden van hun goden.

Vosegus betekend “De zaaier” wat weer vragen oproept omdat hij de beschermgod van het bos was, wellicht had hij de rol van zaaier van nieuwe bomen.

Vogezen in Gallisch Romeinse tijd

Afb.: gedeelte van een historische kaart van Gallië onder Romeinse heerschappij, uit: “Historischen Handatlas von Droysen, 1886″ bron: Wikimedia Commons.

Op bovenstaande kaart staat de situatie afgebeeld van de Gallische Vogezen ten tijde van de Romeinse heerschappij.
De regio rondom het huidige Darney behoorde toen tot Belgisch Gallië (Belgica) en was het grensgebied tussen de Gallische stammen: Leuciërs (Leuci, Leuques), Séquanes, en de Lingones.
Op de kaart zijn onder meer te zien de rivieren: Arar (Saône), Mosa (Maas) en Mosella (Moezel), en de plaatsen Tullum (Toul) en Noviomagus (Neufchâteau). Toul was de hoofdstad van de Leuciërs.
De hoge Vogezen worden op de kaart “Vosagus Mons” genoemd.

(afb. boven: Wapenschild van de Vogezen, auteur: Yorick, bron: Wikimedia Commons)