Zomaar een koolmeesje

Anders als de huizen in Nederland zijn de huizen hier in de Vogezen een waar paradijs aan nestmogelijkheden voor vogels. Nestkastjes hebben we hier niet nodig.

Vanmiddag fotografeerde ik een koolmeespaartje die hun huisje bij ons in de muur aan het inrichten waren. Het zijn ware free-climb kunstenaars. Het gaf me de mogelijkheid om een vogel van dichtbij te fotograferen zonder telelens, want die heb ik niet. Ook al is het maar een koolmees.

Eerlijk gezegd had ik liever die hop gefotografeerd die vorige week rondom ons huis hupte. Maar eer ik de digitale camera aangezet had was ie steeds alweer weg.

De koolmees is een nuttig diertje voor ons want hij eet graag de rupsen in de fruitbomen. Aan de andere kant eet hij ook graag bijen en die bevruchten de fruitbomen. Voor dit koolmeespaartje moet het hier wel smullen zijn want in dezelfde muur zijn ook veel bijennesten.

Overigens beleefde waarschijnlijk één van de mezen (mannetje en vrouwtje zien er precies hetzelfde uit) van dit paartje een aantal dagen geleden een ongeluk. Hij of zij was naar binnen gevlogen via de deur die openstond, ongeveer drie meter van het nest. Maar zoals gewoonlijk als ze dan in paniek raken, vliegen ze niet dezelfde weg terug door de openstaande deur, maar vliegen ze met volle kracht tegen een gesloten raam. Dit gebeurd ook vaan met de zwarte roodstaarten hier. Bijna altijd gaat dat goed en komen ze er zonder kleerscheuren vanaf nadat ik een aantal ramen extra heb opengezet. Maar dit keer lag de mees half bewusteloos onder een kastje. Vanwaar ik hem makkelijk op kon pakken en buiten neer kon zetten. Hij zat wel gewoon rechtop maar leek volledig van de wereld. Ik kon hem gewoon weer oppakken en heb hem toen maar op de vensterbank gezet, een beetje hoger, in geval dat er een kat langskomt. Het was erg warm buiten, dus heb ik een bakje water neergezet. Na ongeveer een half uur sprong hij in het water met slappe pootjes en vloog daarna ineens heel kwiek weg om op de dakrand te gaan zitten en roepen.

koolmees is alert

koolmees is alert

koolmees de kust is veilig

"de kust is veilig"


koolmees gaat de boel inrichten

koolmees gaat de boel inrichten